Waarop moet je letten als je een bed koopt ?

Terug naar nieuws

We hebben een paar belangrijke, praktische voorwaarden opgesomd waaraan een goed bed moet voldoen. Sommige zullen heel vanzelfsprekend lijken, maar het is verbazingwekkend hoe vaak ze over het hoofd worden gezien.

Hanteerbaarheid:

alle delen van het bed moeten goed bereikbaar zijn. Je moet het makkelijk kunnen opmaken, luchten en onderhouden. Ook schoonmaken en stofzuigen onder het bed hoort daarbij.

Stabiliteit:

Een slaapsysteem moet stabiel zijn zodat je vlot in en uit het bed kunt stappen en probleemloos kunt bewegen tijdens het liggen. een bed mag niet te veel doorzakken of nadienen als je van houding verandert.

Stevigheid:

Geldt vooral voor de bedbodem. Die moet het gewicht kunnen opvangen van een slaper die zich vermoeid op zijn bed laat neerploffen.

Duurzaamheid:

Matrassen worden voortdurend belast. Daardoor slijten ze, en zelfs als ze van een goede kwaliteit zijn, zullen ze na 10 jaar 10 tot 15 procent minder comfortabel worden. Tijd om een nieuwe te kopen! Duurzaamheid wordt mede bepaald door externe factoren. Wie veel transpireert en niet goed lucht, zal bijvoorbeeld sneller aan een nieuwe matras toe zijn. Slapen in een vochtige kamer verkort ook de levensduur van een matras. Over het algemeen is er een duidelijk verband tussen de rpijs en duurzaamheid van een slaapsysteem.

Bedcomfort

Een bed moet groot genoeg zijn om tijdens onze slaap veilig van houding te laten veranderen.

Lengte:

Een bed is ideaal gezien minstens 20 tot 30 cm langer dan de slaper. Ongeveer twee meter is dus een goede maat voor de meeste mensen. Je moet in ruglig gestrekt in bed kunnen liggen, met aan het hoofdeinde nog wat extra ruimte voor het kussen. Die 20 cm die we bij het lichaamslengte rekenen, is dus zeker geen overbodige luxe.

Breedte:

Een bed moet minstens zo breed zijn dat je er in zijlig met de knieën gebogen in past. Voor wie lange benen heeft, kan dat wel 100cm zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 90 cm meestal voldoende is om aangenaam te kunnen slapen. voor een dubbelbed is dat dus 180 cm. Natuurlijk moeten we ook rekening houden met individuele factoren: de ene mens is breder dan de andere, en wie veel woelt, heeft ook meer plaats nodig.

De breedte van de matras zelf hangt van verschillende factoren af: Lichaamsgewicht, neiging tot transpiratie ( een bredere matras zal meer vocht kunnen afvoeren), schouderbreedte,....

Hoogte:

Heel lage bedden kunnen misschien mooi ogen, maar ze zijn wel erg belastend voor de rug wie ze opmaakt en van wie er in en uit moet stappen. De vuistregel luidt dat de afstand van de matrasrand tot de vloer minstens 45 cm moet bedragen. Een echt comfortabele bedhoogte krijgen we als de matrasrand zich enkele centimeters boven de knieholte bevindt als we rechtop staan. Eigenlijk komt een goed bedhoogte dus ongeveer overeen met een goede zithoogte. Bedden met een hoogte van 55 tot 60 cm maken het eenvoudiger om overeind te komen en te gaan zitten. een hoog bed is vooral belangrijk voor oudere mensen en mensen met een handicap. het opmaken wordt eenvoudiger, en ook de verzorging zal minder moeite kosten. Verder kun je het best 15 cm vrijhouden tussen bed en vloer, dan hoef je je niet te diep te bukken tijdens het stofzuigen of dweilen.